Hızlı Okuma

Okuma ve Anlama Hızınızı en az iki kat Artırın

Hızlı Okuma Kursu

Özel Metotlarımızdan ve Bilgisayar Programlarımızdan Yararlanın

Hızlı Okuma Eğitimi

YÖKS, KPSS ve ALES’te Ekstra Süre Kazanın

Dikkat ve Konsantrasyon Seviyenizi Yükseltin

Hızlı Okuma Kursları

Hızlı Okuma Metinleri

Hızlı Okuma

Kişi okurken gözleri, soldan sağa doğru gelir gider. Bu esnada kişi, kelimeleri anlamlandırır ve kafasında anlatılmak istenen şey oluşmaya başlar. Hızlı okuma bu sürecin kısaltılmasıdır. Gözlerin daha hızlı hareket etmesi ve daha iyi anlama oranına ulaşmak için yapılan her türlü faaliyete hızlı okuma egzersizleri denir.

Hızlı okuma egzersizleri yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz. Doğru egzersizden başlamak önemlidir. Çünkü bazı göz egzersizleri ve okuma metinleri, hızlı okuma işinde biraz ilerlemiş bireyler için üretilmiştir.

Size en uygun egzersizler konusunda hızlı okuma eğitimi desteği alabilirsiniz. Kendinizi tam anlamıyla geliştirmek istiyorsanız, alanında yetkin bir hızlı okuma kursundan faydalanabilirsiniz.

Hızlı okumak için hazırlık yapmak gereklidir. Bu hazırlıkların neler olduğuna bir göz atalım!

Hızlı Okuma Metinleri

Hızlı Okuma Öncesinde Yapılması Gerekenler

Hızlı okumak istiyorsanız bu işe başlamadan önce almanız gereken bazı tedbirler vardır. Bunlardan ilki uygun ortamın oluşturulmasıdır.

Uygun ortam

Hızlı okuma yapılacak odanın ısısının iyi ayarlanmış olması gerekir. Eğer masa üstünde okuyacaksanız, masa üzerinde dikkatinizi dağıtacak bir şey olmamasına özen göstermelisiniz.

Karşınızda sallanan biblolara var ise kaldırmalısınız. Pencere önünde okuma yapmamalısınız. Çünkü sokaktan geçenler ilginizi o yöne çekebilir. Oda sıcaklığının 20–24 derece arasında olmasına özen gösteriniz.

Bir amaç edinme

Hızlı okumayı neden istiyorum? Sorusuna bir yanıt aramalısınız. Bu soruya verdiğiniz cevaplar ölçülebilir cevaplar olmalıdır. Çünkü hedefinize ulaşıp ulaşamadığınızı değerlendirmek için somut sonuçlara ihtiyacınız olacaktır.

Örneğin; 6 saatte 600 testi başarı ile çözmek istiyorum ya da 400 sayfalık bir kitabı 6 saatte okumak istiyorum, gibi net rakamlarla konuşmalısınız. Bu sizin okuma hızı hedefiniz olacak. Bir de genel amacınız olmalıdır. Kariyerimde yükselmek istiyorum. Ya da daha az zamanda daha çok okuyarak üniversitede daha çok sosyal hayatımla ilgilenmek istiyorum, gibi.

Zihinsel hazırlık

Okumaya başlamadan önce yapmanız gereken başka bir şey de odaklanmaktır. Zihinsel hazırlığınız yapmadan aniden okumaya başlarsanız gerektiği gibi odaklanamazsınız.

Çünkü iyi konsantre olmuş bir okuyucu çok daha fazla kelimeyi okur ve anlama oranı da gayet yüksek çıkar. Bu yüzden okuma esnasında, aklınızdaki tüm sorunları bir kenara bırakmanız gerekiyor. Tam odaklanmak sizi hem stresten korur hem de hızlı bir okuma yapmanızı sağlar.

Hızlı Okuma Metinleri

Hızlı okuma metinleri nasıl okunmalıdır?

Hızlı okuma öncesinde yapılması gerekenlerden bahsettik. Şimdi de okuma metinleri hakkında sizi bilgilendirmek istiyoruz. Bir akademik metin ile Nasreddin Hoca’dan Hikâyeleri aynı hızda okumanız mümkün değildir. Zaten ikisini de aynı hızda okumanızı tavsiye etmiyoruz.

Çünkü metinleri nasıl okunacağı, ne tür bir metin olduğuyla da çok ilgilidir. Akademik bir metin okuyorsanız, bu metni eleştirel bir bakış açısıyla okumanız gerekir. Amaç sadece okuyup anlamak değildir. Çünkü Akademik metinleri okurken hazırladığımız soruları metne sorarak, eleştirel bir şekilde okumamız gerekir.

Dikkatli ve etkin okuma yapmak, akademik metinleri daha iyi analiz etmenize yardımcı olur. Akademik metinleri çok hızlı okuyamazsınız. Çünkü çok fazla terim barındırır. Detaylara fazla girildiğinden anlaşılması zordur. O yüzden akademik metinleri hem etkin hem eleştirel hem de hızlı okumak icap eder. Bunun için, hızlı okuma kursu almanız gerekmektedir.

Sıradan insanların akademik metinleri hızlı okuyabilmeleri mümkün değildir. Bu metinleri hızlı okumak için kendinizi geliştirmeniz gerekir.

Bir okuma metni giriş, gelişme ve sonuç kısımlarından oluşmalıdır. Akademik metinlere dikkat ettiyseniz genelde resim kullanılmaz. Çünkü resimler insanın zihnini dağıtabilir.

Ancak bir durum ya da bir şekil öğretilmek isteniyorsa resimler kullanılır. İlkokul ve lisede durum biraz farklıdır. Bu aşamada amaç “okumayı sevdirmek” olduğundan metinlerin arasına, konuyu kolaylaştırıcı metinler serpiştirilir.

Okuma metinlerinde ilk paragraflar ve son paragraflar önemlidir. Çünkü önemli bilgiler buralarda verilir. Paragraflar içinde de giriş, gelişme, sonuç sisteminin küçük örnekleri görülebilir. Metinleri okurken zihninizi başka şeylerden arındırın. Ciddiyetle, kararlı bir şekilde okumaya çalışın.

Aklınıza takılan her farklı sorunda bir adım daha geriye düşersiniz. Okuma metinlerinin içeriği sizin okuma hızınızı etkiler demiştik! Bu durumun sebebi her metnin içinde geçen anahtar kelimelerin ve terimlerin farklı olmasıdır. Bu terimleri ne kadar çok bilirseniz, okumanız o derece hızlanır.

Hızlı Okuma Metinleri

Dakikada 850 kelime okuyacak kadar hızlı birisi ile sıradan bir doktoru, bir tıbbi makale ile sınayacak olursak her halde doktor daha hızlı okur. Çünkü daha çok terimi bilir. Bu terimlerin anlamları, terimi görür görmez zihninde yer bulur.

O yüzden hızlı okumak isteyenlerin yapması gereken şey olabildiğince çok kelime öğrenmektir. Karşımıza çıkması muhtemel kelimelerin anlamlarını öğrenip, kelime hazinemizi geliştirirsek, çok daha hızlı okuyabiliriz.

Okul metinleri – Sınav metinleri okuma

Eğer bir sınava gireceksek, bize bir metin verildiyse (bu sıklıkla yapılır özellikle liselerde ve üniversitelerde fotokopi dağıtılıp sınava bu fotokopiden hazırlanılsın denir.) o metin için sınav olacaksak, metni, kaymağını alma, göz gezdirme, kelime bulma yöntemleriyle okuyamayız.

Bu tür durumlarda etkin okuma yapmak gerekir Burada amaç okuduğumuz kelime sayısı değil anlama oranımızın yükseltilmesidir. Bu yüzden ilkokul ortaokul, lise ve üniversitede bize verilen metinleri anlama oranımızı maksimize edecek şekilde okumalıyız.

Hızdan biraz kısıp anlamaya ağırlık vermemiz anlama oranımızı yükseltecektir.

Öğrencilik hayatında okuma yaparken anlama oranınızı nasıl yükseltirsiniz?

Başlıkta belirttiğimiz sorunun tek cevabı doğru ve bilinçli çalışmaktır. Okuduğunu daha iyi anlamanın yolu öncelikle hızlı okumadan geçe. Bu yüzden hızlı okumanızı geliştirmeniz gerekiyor.

İnternetten hızlı okuma metinleri indirme, hızlı okuma testi, hızlı okuma metinleri yazdığınızda karşınıza bir sürü sonuç çıkar. Buralarda ücretsiz sunulan bu güzel kaynakları alıp kullanabilirsiniz. Okuduğunu anlama oranını artırmak için eleştirel ve düşünerek okumanız gerekir.

Okuma esnasında yanınızda mutlaka kalem kâğıt bulunsun. Aklınıza takılan ya da önemli bulduğunuz yerlerin altını çizip notlar alınız. Bu notlar karşılaştırmalar, zıtlıklar, yeni fikirler, önemli noktalar olabilir. Not alma işi, aktif okuma stratejisinin bir parçasıdır.

Okuma işi bittikten sonra anladıklarınızı yazmanız, okuduklarınızın zihninizde kalmasını kolaylaştırır. Eğer düzenli olarak yazarsanız, daha sonraları bu yazıları kullanabilirsiniz.

Hızlı Okuma Teknikleri

Hızlı okumak için birtakım hızlı okuma egzersizleri çalışmanız gerekir. Ancak hızlı okuma tekniklerine geçmeden önce birkaç noktanın altını çizmek gerekir. İlk olarak, okuma yaparken asla ağzınızı kıpırdatmayın.

Çünkü ağzınızı oynatmak zihninizi meşgul eder. Beynimizle okursak çok daha fazla kelime okuruz. İkinci olarak okuduğunuz satırları daha iyi anlamak için asla geri dönmeyin. Yaptığınız her geri dönüş size çok önemli zamanlar kaybettirir.

Geri dönüşler yapan bir okuyucu asla hızlı okuyamaz. Bu alışkanlığınızı bırakmak için kendinize söz verin. İnternetten hızlı okuma videoları indirin.

Bu videolarda gördüklerinizi tatbik edin. Hızlı okuma alışkanlıklarınızı değiştirmek için, hızlı okuma tekniklerini mutlaka uygulayın. Hızlı okuma için kendinize program yapın.

Bunun için kaydolduğunuz hızlı okuma kursundan yardım isteyin. Onlar sizin için en ideal çalışma programını çıkaracaktır. Programlı çalışma ile 3 ayda çok daha iyi yerlere gelebilirsiniz. Asla ümidinizi yitirmeyin. Başaracağınıza inanın ve mutlu sona ulaşmak için var gücünüzle çalışın.

Hızlı Okuma Kursu

İletişim

0 212 951 04 14

Bilgi İstek Formu

Püf Noktası

Kelimeleri Gruplayarak Okuma

Anlayarak hızlı okumanın püf noktası, kelimeleri 3 ve 4’lü parçalara ayırarak okumaktır. Kelimeleri gruplandırarak okumak, daha uzun süre hafızanızda tutmanıza yardımcı olur. Tek yapılması gereken bol pratik ile bu beceriyi pekiştirmektir.

Hızlı Okuma Eğitimlerimize Katılan Gruplar

  • Yöneticiler
  • Çalışanlar
  • Uzmanlar
  • Avukatlar
  • Eğitimciler
  • Üniversite Öğrencileri
  • Lise Öğrencileri
  • İlköğretim Öğrencileri
  • Kitap Okuyucuları
  • ALES Hazırlık Öğrencileri
  • YÖKS Hazırlık Öğrencileri
  • Lise Sınavları Hazırlık Öğrencileri